AUKIOLOAJAT JA YHTEYSTIEDOT

Yhteyshenkilö: Pirkko Herranen
Puh: 040-5691836

Museon omistaa Liedenpohjan Maamiesseura Ry.
Avoinna sopimuksen mukaan!

KYLÄMUSEON HISTORIAA

Liedenpohjan kylämuseon perustamisen kannalta tärkein henkilö oli varmasti opettaja Voipa Nuorukainen Sulkava. Museon perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun opettaja Sulkava oli keräillyt ympärilleen paljon vanhaa tavaraa, ostaen sitä mm. huutokaupoista. Olihan hän itsekin innokas ja taitava esineiden valmistaja ja maalausten tekijä.

Opettaja Sulkava halusi säilyttää keräämänsä tavarat omalla kylällä, joten niin aloitettiin yhdessä Liedenpohjan maamiesseuran ja Virtain Seuran kanssa puuhata museota Liedenpohjaan. Aikansa katseltuaan sopivaa rakennusta Voipa Sulkava osti kevättalvella 1967 Peräseinäjoen Luoman kylältä asumattomaksi jääneen Korkiamäen tilan vanhan savutuvan. Rakennus on arvion mukaan valmistettu 1800 -luvun alkupuolella.
Rakennus purettiin, siirrettiin ja koottiin uudelleen talkoovoimin. Paikaksi valittiin ns. Yhteistalon tontti, jolla oli aikaisemmin sijainnut nuorisoseuran ja maamiesseuran “Yhteistalo”.

Keväällä 1968, vapunpäivänä talo pestiin talkoovoimin ylhäältä alas asti. Opettaja Sulkavan kotoa kuljetettiin esineitä museolle ja maisteri Vuokko Kivisaari asetteli ne oikeille paikoilleen – missä niitä oli aikoinaan oikeastikin pidetty. Näin museo sai luonnollisen sisustuksen.

Pihapiiriin kertyi lisääkin rakennuksia, kun Rajalahden tuulimylly saatiin lahjoituksena Rauma-Repolalta Virtain Seuran välityksellä vuonna 1968. Lahjoituksesta muistona on kuparilaatta myllyn seinässä. Myös tuulimylly purettiin, siirrettiin ja koottiin talkoovoimin.

Seuraavaksi pihaan siirrettiin vilja-aitta eli makasiini Alavuden Avaran tilalta. Lahjoituksen teki Peltomäen perikunta v.1968.

Syksyllä 26.8.1968 pidettiin ensimmäinen tupailta, erikoisesti talkoissa mukana olleille ja takuumiehille. Tunnelma oli lämminhenkinen öljylampun, kynttiläin ja takan loisteessa. Museon viralliset vihkiäiset vietettiin 6.7.1969, jolloin Liedenpohjassa juhlittiin Virtain päivää.

Tähän mennessä viimeisin rakennus saatiin Onni Pihlajajärven tilalta Virtain Mantilosta v. 1970. Lahjoituksen kohteena oli vanha hirsiaitta. Samalla perikunta lahjoitti n. 170 esinettä kylämuseoon.

Näin toteutui Voipa Sulkavan toive saada oma kylämuseo Liedenpohjaan. Hieman ennen kuolemaansa opettaja Voipa Nuorukainen Sulkava teki museosta lahjakirjan Liedenpohjan Maamiesseuralle, jonka omistuksessa Liedenpohjan kylämuseo on yhä tänäkin päivänä.

Lähteenä on käytetty mm. Matti A. Pitkäsen ja Virtain Seuran yhteistyönä valmistettua Virrat -kuvateosta (v.1977) sekä Mirjami Koivusen muistin ja lehtileikkeiden avulla kokoamaa tietoa.